Let op je woorden,
want iemand zal er akkoord mee gaan.
Liezi

maandag 14 juli 2014

Pezen

Misschien wel de oudst opgetekende Chi Kung oefening heet 'wassen van het beenmerg en veranderen van de pezen'. In de NRC van 12 en 13 juli staat dat jarenlang regelmatig hardlopen ook bij ouderen leidt tot pezen die dikker en sterker zijn en een dichtere structuur hebben dan die van mensen, ook als ze veel jonger zijn, die niet of weinig hardlopen (Age, 5 juli, online). Sterke, gezonde pezen worden geassocieerd met gezondheid. Klachten die met de ouderdom komen zijn bij de hardlopers veel minder aanwezig. Sterke pezen bepalen de kracht van je bewegingsapparaat, maar ook zeggen ook iets over de toestand van je chemische huishouding. Pezen reageren veel langzamer op training dan spieren, maar blijven ook veel langer intact dan spiermassa. De conditie van je bindweefsel, waar je pezen onderdeel van uitmaken, is een belangrijke doelstelling van Dao Lu. De pezen geven de veerkracht aan zowel je lichaam als aan je geest, meer dan spieren dat doen. Ten eerste is peesmateriaal vele malen sterker dan spiermateriaal*, maar ook ervaren we pezen als 'passief' als behorend tot 'wie we zijn' net als onze botten, terwijl spieren, omdat we ze kunnen aansturen, meer geassocieerd worden met 'wat we hebben en wat we kunnen'. Niet voor niets is het kweken van grote spierbundels veel populairder dan het trainen van sterke pezen.
Een ander interessant onderzoek toont aan dat oefeningen met aandacht moeten worden gedaan. Als je voelt wat je doet, heb je veel minder belasting en herhalingen nodig voor het zelfde resultaat**.
Dus, als ik even kort door de bocht mag gaan: stevige, gezonde pezen kun je verkrijgen door een langdurig proces van trainen en is sterk gerelateerd aan algehele gezondheid, als je met veel aandacht traint hebt je met minder fysieke inspanning en herhaling het zelfde resultaat. Een stapje verder: sterke pezen worden geassocieerd met algehele gezondheid, áls je gezond bent, zijn je pezen dat ook. Dus omgekeerd: áls je een training doet waardoor je pezen gezond en sterk worden, dan zal je hele lichaam, in de loop van dat proces, dat ook worden. En zo is de cirkel weer rond. Doe de merg schoonmaak en de pezen verandering!
*J.E. Gordon, Krachten in Evenwicht, 1987, Aramith uitgevers
**ik kon het bronartikel zo snel niet vinden, volgt nog...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten