Let op je woorden,
want iemand zal er akkoord mee gaan.
Liezi

dinsdag 25 november 2014

Kwantiteit en kwaliteit

Alles heeft kwaliteit oftewel alles heeft eigenschappen. Eigenschappen zoals kleur, geur, vorm, hardheid, grootte, zwaarte enzovoort. Wiskunde is de manier om kwaliteit te vertalen in kwantiteit. Dus wiskunde is de taal om eigenschappen te beschrijven in hoeveelheden. Hoeveelheden van iets. Die 'Ietsen' bestaan zelf weer uit hoeveelheden van Ietsen. Door eeuwen wetenschappelijk onderzoek kunnen nu bijzonder ingewikkelde eigenschapen van Ietsen verklaard worden in termen van hoeveelheden. Kwaliteit in termen van kwantiteit. Dit is van onvoorstelbaar groot belang want eigenschappen kun je niet vergelijken, hoeveelheden wel. Door middel van hoeveelheden kun je ongestraft alle mogelijke Ietsen vergelijken. Met kwantiteit kun je kijken waar nog niemand ooit is geweest, je kunt terugkeren naar het verleden en voorspellingen doen over de toekomst.
Die kennis is waardevol, vormt de basis van onze beschaving en kan in principe leiden tot minder geweld, meer begrip, een efficiëntere maatschappij met minder milieuschade en meer rechtvaardigheid. Toch komt het omzetten van kwaliteit in kwantiteit vaak kil over. Alsof de romantiek wordt weggeredeneerd en de trek je vergaat als je weet 'hoe de kroket gemaakt wordt'. Maar, voor jezelf, op het vlak van je eigen persoonlijke leven is dit omzettingsproces van groot belang.
Als je het omdraait.
Van kwantiteit naar kwaliteit.
Zoals een kind dat kan. M'n dochtertje gaat op haar buik liggen bij een paddestoel en ís ín het kabouterhuisje. Ze ís haar grote zus en ze ís een prinses. Soms ís ze een hondje en soms ís ze een mama. Als kind leer je noodzakelijkerwijs dat, als je denkt dat je kunt vliegen nog niet 'echt' kunt vliegen omdat je realistisch moet zijn en problemen moet oplossen om je plaats in de maatschappij te verdienen en in je levensonderhoud te voorzien. Maar dan? Als je je bread and butterline hebt gehaald? Als je redelijk goed functioneert en je niet voortdurend bang hoeft te zijn voor oorlog of bankroet? Dan is de alchemistische omzetting van kwantiteit naar kwaliteit van groot belang. Hoe wordt je anders gelukkig? Gelukkig worden doe je toch vooral van binnen, of niet? Zoals Freek de Jonge het zei: "je wordt stoned, in je hoofd! Wel eens stoned geweest buiten je hoofd? Moet een knap shot geweest zijn!"
Als je erkent dat het ervaren van tevredenheid en geluk van binnen gebeurt, ben je minder afhankelijk  van de buitenwereld in termen van hoeveelheid. Je hebt niet 'veel' nodig van alles, je hebt een magische, homeopathische hoeveelheid nodig die voor jou voldoende is om de kwaliteit van datgene tot je door te laten dringen. Je kunt een magisch leven leiden waarin bijzondere dingen gebeuren, unieke voorvallen plaats vinden en boeiende wezens voorkomen als je in staat bent het alchemistisch proces van kwantiteit naar kwaliteit te volvoeren. Je geniet van 'gewone' dingen, laaft je aan 'weinig', overkomt slechts 'kleine problemen'. Verklein je cirkel net zo lang tot je jou magische grens bereikt waarbinnen magie en 'harde werkelijkheid' niet langer uiteen lopen. Je geniet van je bonsai-tuin alsof het een bos is, je proeft je eten en zorgt dus dat dat heel goed is klaargemaakt, je doet je werk met toewijding en twijfelt dus niet aan je bestaansrecht, je beleeft de mensen om je heen intens en overweegt dus niet of je iets mist, de dagelijkse werkelijkheid komt heftig binnen, omdat je je openstelt dus hoef je niet op zoek naar nieuwe kicks ver weg.
Je kunt een eenvoudig en kalm leven leiden en intens gelukkig zijn, en je hebt daarmee, zoals cabaretier Micha Wertheim het noemt, de Steen Der Wijzen in handen. De Steen Der Wijzen werd gezocht via alchemistisch processen om goud te kunnen maken. Als je begrijpt dat goud niet gelukkig maakt, maar dat goud symbool staat voor het 'meest kostbare' dan is de vertaling naar geluk snel gemaakt. Als je geluk ziet als het meest waardevolle in je leven en je erkent dat er een alchemistisch proces van kwantiteit naar kwaliteit en dat je gelukkig voelen zich van binnen afspeelt, kun je deduceren dat het alchemistisch proces zich ook van binnen afspeelt en niet in een laboratorium buiten jezelf. Je lichaam is je laboratorium. De buitenwereld komt tot je via je zintuigen, je lichaam ervaart. Als je goed oplet en die ervaringen intens beleeft kun je die indrukken gebruiken om gelukkig en bevredigd te zijn, kun je schadelijke indrukken omsmelten in je smeltkroes en het ruwe materiaal in vormen gieten die goed bij je passen. Dit alchemistische proces kun je trainen en dat is wat we doen met Dao Lu. Je traint je lichaam, je zenuwstelsel en daarmee je geest. Je gaat helderder denken en voelen en doeltreffend handelen met als doel een harmonieus leven. Het kan. Het is eenvoudig, je kunt het stapje voor stapje leren, falen is eigenlijk niet mogelijk, succes is, in kleine porties, gegarandeerd.
Maar, er zijn twee maren:
-1- Het kost je je leven, waarvan je er maar één hebt. Je gaat door het alchemistische proces zien 'hoe de kroket gemaakt wordt' en dat kan, in elk geval tijdelijk, ontluisterend zijn. Je gaat de Matrix zien en zal meer dan eens verzuchten: "why, oh why did I take the blue pill?"
-2- Val niet in de 'New Age' valkuil door te denken dat het leven 'dus' maakbaar is. Je beleving is 'maakbaar', maar alleen door een langdurig, intens en pijnlijk proces van training. Niet door even de blijheidsknop om te zetten en alles van de positieve kant te zien of het in een 'groter spiritueel geheel' te plaatsen. De Steen Der Wijzen is uitsluitend voor intern gebruik. Als je zorgt dat je zelf gelukkig wordt zal dat wellicht mooie effecten hebben op anderen, maar geluk is niet overdraagbaar. Oftewel, de Steen Der Wijzen leidt niet tot de Heilige Waarheid en kan dus onmogelijk opgelegd worden aan anderen. Je zult dus gewoon moeten blijven communiceren en samenwerken met je medemensen.
Het alchemistische proces is lang en pijnlijk, maar niet ingewikkeld of geheimzinnig. Je kunt er nu mee beginnen, of eigenlijk, ben je al lang mee begonnen want anders lees je niet zulke vage teksten als deze hier. Ik wil eindigen met de groet van de natuurkunde leraar Paul Hewitt:
"untill next time, good energy!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten