Let op je woorden,
want iemand zal er akkoord mee gaan.
Liezi

zondag 9 november 2014

Kogelgewricht

Je schoudergewricht is een kogelgewricht. Een kogelgewricht ziet eruit als een stok met een bal eraan, van bot gemaakt, waarvan de bal rust in de holte van een ander bot. De bal rolt vrij in de holte en de stok kan daarmee allerlei grote en kleine cirkels draaien. De stok is het bot van je bovenarm, het uiteinde van de stok is je elleboog, je elleboog bestrijkt cirkels door de lucht en kan helemaal vrij omhoog en naar beneden, naar links en naar rechts en dat allemaal, en dat is het mooie van een kogelgewricht, tegelijkertijd.

Als je je dat goed realiseert en probeert dat ook te visualiseren, of beter, te 'sensitiseren', kun je al snel voelen hoe je hele schoudergebied zich ontspant en je arm en schouder zwaarder aanvoelen. Zwaarte en warmte zijn signalen van ontspanning.

Als je je bovenarm en schoudergewricht consequent gebruikt als het kogelgewricht dat het is, kun je veel gemakkelijker krachten langs je lichaam leiden in een cirkelvormige baan. Bij een inkomende kracht op je arm hoef je niet meer te kiezen welke kant je op beweegt om die kracht langs je heen te leiden, dat doet het kogelgewricht voor je, automatisch en op de meest efficiënte manier. Je neutralisatie van stoten, slagen en duwen wordt natuurlijker, efficiënter, sneller en krachtiger.

Als je je elleboog als focuspunt neemt en je maakt een hele cirkel voor je langs, kun je zien dat je elleboog, met de dikte van je onderarm precies voldoende is om je hele hoofd te beschermen. Als je je onderarm losjes laat hangen in een flauwe bocht (Wan Kam Leung zegt:135 graden) krijg je weringen als bong sau, tan sau en gaun sau. Als je je arm dan omlaag brengt (Gaun Sau) is je arm lang genoeg om je hele romp en je kruis te beschermen.

Dus als je consequent je schouder als kogelgewricht blijft gebruiken, kan je arm je hele rond en hoofd beschermen en kunnen alle krachten die op je arm worden uitgeoefend herleid worden tot een cirkelvormige beweging in je schouder. Als je dit voortdurend toepast zullen je Luisteren, Kleven en je Bubbel veel beter gaan werken en je Tui Sau en Chi Sau op een hoger plan komen te staan.

Een ander mooi cadeautje van een open en ontspannen schoudergewricht is dat je elleboog naar binnen toe niet verder kan dan je centreline, zonder dat je de verbinding met je rug verliest. Dat wil zeggen dat als je je schouderblad laat hangen en je borstkas redelijk goed is uitgelijnd, je kunt vertrouwen op de uitslag van je elleboog om je centreline te beschermen. Alles wat verder ligt dan die lijn bescherm je met je andere hand, of door je lichaam te draaien of door te stappen. Zo houd je je 'frame' intact en heb je altijd je veerkracht paraat.

Als je je schouders niet ontspant, of het bindweefsel rond je schouders staat te strak, dan gaat je borstkast als één geheel functioneren, als een zwaar blok. Het voordeel is dat je kunt duwen en stoten met een 'zware hamer'; elke stoot of duw wordt kracht bijgezet door de massa van je borstkas en schoudergordel. Een ander voordeel is dat spieren die strak staan en bindweefsel dat strak staat fungeren als een pantser tegen plotseling inkomende klappen. Het strak houden geeft echter ook grote nadelen, ten eerst heeft de massa van de je bovenlichaam een min of meer vaste waarde, dus is de kracht die je daarmee kunt opwekken door die massa in beweging te brengen beperkt door de kracht die het kost om het in beweging te zetten, je hebt een vaste hoeveelheid massa om mee te werken, maar die wordt niet of nauwelijks groter, je komt dus aan een limiet van kracht. Een ander nadeel, en veel belangrijker, is dat een stijve borstkas minder bewegelijk is. Hij beperkt je ademhaling en daarmee je brandstoftoevoer voor het opwekken van kracht, het is minder flexibel, dus heb je meer tijd en ruimte nodig om uit de baan van een kracht te bewegen. Met strakke spieren kun je veel minder goed voelen wat er gebeurt en je schoudergewricht kan niet 'vrij rollen' om krachten af te leiden. Timing van technieken blijft heel beperkt en grof. De hoeken waaronder je kunt werken zijn beperkt met een stijve borstkas, terwijl met een soepele borstkas en schoudergordel je in principe altijd de ideale werklijn kunt kiezen om krachten te hanteren of los te laten op je tegenstander. Een ander nadeel is dat je stijve spieren niet kunt inzetten om te versnellen. Die hebben wel massa maar dragen niet bij aan de voor kracht zo noodzakelijke versnelling. Een ander nadeel is dat je met een stijve borstkas niet de beschikking zal krijgen over de vrijwel oneindige massa van de aarde die je 'leent' om je vanaf te zetten en kracht op te bouwen.

Het ontspannen van je borstkas is moeilijk, met name als je groot en sterk gebouwd bent omdat het zoveel voordelen biedt. Het is emotioneel lastig en 'tegenintuïtief om iets dat werkt op te geven om iets groters en beters te bereiken in de toekomst. Cheng Man Ching noemde dat investeren in verlies.


Houd je armen dus zacht, ontspan je schouders en voel je hele schoudergordel. De schoudergewrichten, waar je bovenarm bot in je schouder verdwijnt, is een kogelgewricht. Voel dat zo'n kogel kan rollen in de kom van je schouderblad. Dat rollen creëert natuurlijk cirkels, dat waar we zo gek op zijn in Dao Lu. Bij een cirkel is er behoud van energie en kun je dus zeer efficiënt bewegen. Verder geeft de cirkel een ervaring van harmonie, het verschil tussen 'heen' en 'terug' valt weg, van binnen en buiten valt weg en daarmee ook van jullie en wij of jij en ik. Je kunt je verbinden met je partner of tegenstander zonder jezelf op te geven; je hebt juist meer controle over je eigen lichaam en persoonlijke ruimte en dus win je aan autonomie en vrijheid. Vrijheid in verbondenheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten