Let op je woorden,
want iemand zal er akkoord mee gaan.
Liezi

zaterdag 26 juli 2014

Taartpunt

We discussieerden over geluk na een ochtendles Chi Kung. Ik verkondigde weer m'n stokpaartje, Dao Lu, het pad zoals ik het ervaar naar geluk. We leven van binnen in onze binnenwereld en leven met onze binnenwereld in de buitenwereld. Zowel binnen- als buitenwereld zijn noodzakelijk voor geluk. Als de omstandigheden buiten zeer slecht zijn, heeft dat invloed op je binnenwereld. Als je je naar voelt van binnen door ziekte, pijn, spanning, onrust, emoties, is het lastig om je gelukkig te voelen. Dus zou je zeggen dat optimale omstandigheden in je binnenwereld én in de buitenwereld noodzakelijkerwijs zouden moeten leiden tot geluk.
Over de buitenwereld kunnen we kort zijn, die is nooit perfect. Daarom houd ik van de term, Flow with the Go. De go, wat er gebeurt, kun je niet bepalen, wel hoe je daarmee omgaat. Als je de buitenwereld negeert kom je snel aan je eind, als je de buitenwereld hardhandig wilt omvormen zul je vreselijke vergissingen begaan en in elk geval heel erg moe worden. Het geluk voor je binnenwereld zou zijn dat al je behoeften bevredigd zijn. Niet alleen al je lichamelijke behoeften zouden zijn vervult, maar ook je 'geestelijke' behoeften. En hierin zit hem natuurlijk de crux. Het zou niet genoeg zijn als je geen honger, geen dorst, geen seksueel verlangen zou hebben (omdat die bevredigd zijn), geen angst, geen pijn en geen ongemak. Ook je behoeften aan nieuwe prikkels, aan verbondenheid met anderen, aan zingeving, aan uitzicht op een fijne toekomst enz, enz. zouden moeten zijn bevredigd. Voor al die dingen heb je de buitenwereld nodig. En daar begint de ellende, zou je kunnen zeggen, omdat de mogelijkheden onbeperkt zijn. Er is altijd veel meer te doen, te weten, te ervaren dan je ooit in je leven zou kunnen doen, weten of ervaren. Dus hoe gebruik je de buitenwereld om je binnenwereld te bevredigen? Je moet kiezen. Je kiest taartpunten van de onbegrensde tafel van de buitenwereld en legt die bij elkaar tot je een cirkel hebt, een hele taart. De taartpunten staan voor activiteiten, de hele taart staat voor de leef-tijd die je hebt. Neem voor het gemak een week. Je leeft waarschijnlijk nog wel een week. Hoe moet je die week vullen met verschillende taartpunten om zo gelukkig mogelijk te worden? Een paar taartpunten heb je sowieso nodig: slapen, eten, zelfverzorging. Voor wie dit blogje leest is dat denkelijk geen probleem. Daarna komen de complexer taartpunten: werk, relaties, hobby's.... In de beperkte tijd van een week kun je maar een beperkte hoeveelheid activiteiten kwijt. Dus je kun veel doen of nog meer, maar je kunt niet alles doen wat je wilt. Dus ben je genoodzaakt een keuze te maken. Hoe maak je een keuze? Daarvoor heb je je binnenwereld nodig.
Als je wilt weten wat je wilt, wat je nodig hebt om gelukkig te worden, zul je je zelf moeten kennen en dat doe je door denken en voelen. Helder denken en voelen maken je keuzes beter en geven je meer kans op geluk. Denken kan vrij gemakkelijk los komen van je voelen, toch heb je allebei nodig om die keuzes te maken die je gelukkig maken. Voelen bestaat bij de gratie van ontspanning, rust en leegte. Als je lichaam niet ontspannen is kun je niet goed voelen. Als je denken te actief is en je innerlijke dialoog niet kan stoppen, ben je heel beperkt in het afdalen in je eigen lichaam om te ontdekken wat je nodig hebt om je goed te voelen. Als je te actief bent, te veel doet, heb je niet meer de rust en stilte die nodig zijn om de zachte stemmetjes van je lichaam te ervaren. Dus zo ben je genoodzaakt om ten eerste een balans te vinden in je lichaam en dus een weekschema te creëren die voldoende tijd en ruimte geeft om iets te doen waardoor je bijzonder ontspannen wordt. Veel dieper ontspannen dan met een biertje op de bank. Zo verschuif je de focus van je leven meer naar de binnenwereld met als doel je binnenwereld en de buitenwereld te syncen (synchroniseren). Een beetje verandering veroorzaken in de buitenwereld en een beetjes aanpassing in je binnenwereld.

Het mooie van dit Taart Punt Model, is dat je dingen kunt combineren. Zoals zingeving, werk en hobby, of relaties, werk, of hobby, natuur, zingeving, (vrijwilligers)werk. Ik noem maar een willekeurige combi.
Het Taart Punt Model, ook wel eens het Pizza Punt Model genoemd, heeft als ander voordeel dat je genoodzaakt bent bij iedere activiteit na te gaan welke behoefte die activiteit bevredigt. Als je niets kunt vinden, kun je de activiteit wellicht vervangen door iets anders. Als de activiteit dezelfde behoefte bevredigt als een andere activiteit kun je ze misschien afwisselen of één van de twee laten vallen om meer vrije tijd in je week te creëren. Door jezelf zo op een speelse manier te 'managen' neem je enigszins afstand van je behoeften om beter te kunnen kijken zodát je kunt doen wat het beste voor je is.
Door intensief Dao Lu te trainen (Chi Kung, Tai Chi, Lu) wordt je binnenwereld transparanter voor je en breidt die zich uit tot in alle delen van je lichaam tot en met je huid. Met je huid maak je contact met de buitenwereld. Als je thuis bent in je eigen lichaam en je voelt je ontspannen en gevuld, dan kun je die beslissingen nemen die passen bij wie je bent en wat je nodig hebt.
Je hebt dan meer kans dat je helemaal tot je recht komt: geluk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten