Let op je woorden,
want iemand zal er akkoord mee gaan.
Liezi

zondag 27 juli 2014

De Wet van Fred

Vanochtend was Fred er weer, met een appeltaart, door z'n dochter gebakken. Fred heeft net zijn vrouw verloren en zij haar moeder. En toch een taart gebakken, 'omdat ik een tijd niet ben geweest'. Vorstelijk.
Fred is de Fred van de wet van Fred.
Als je Tai Chi traint wordt je er voortdurend mee geconfronteerd dat dingen zich niet laten afdwingen, dat ze gaan zoals ze gaan en dat je alleen maar meevoelend, meebewegend invloed kunt uitoefenen. Het uitoefenen van invloed is meer een vergroeien en samen oplopen dan een regelen en sturen van buiten of van boven af. De ronde, vloeiende bewegingen van Tai Chi zijn pas rond als je je helemaal overgeeft aan die beweging; als je de cirkel met je hele hebben en houden creëert en er tegelijkertijd door wordt meegenomen. Zo vind je jezelf terwijl je jezelf verliest. Precies zoals in het echte leven.
Het is een kwestie van goed opletten, niet van Goed Doen. Het is een benadering van milde aandacht, om elke kans te grijpen maar niet ten koste van je ontspannen toestand. Fred noemde dat 'wachten'.
Als je wacht met ingrijpen, maar er wel bij blijft, ontdek je steeds meer en benader je de ideale cirkel of de juiste manier van handelen. Elk ogenblik.
Je kunt niet ver vooruit kijken zonder voeling met het hier en nu te verliezen, maar als je niet vooruit 'mikt' kun je niet handelen. Je rijkt naar de toekomst, het volgende kleine stukje van de beweging die je maakt, terwijl je heel goed oplet hoe het nu met je is gesteld. Binnen dat krachtenspel bevindt zich de 'zone', de plek waarin alles één is maar tegelijkertijd scherp te onderscheiden. Een toestand van grote helderheid.
Wachten doe je niet óp iets, wachten is je er voor wachten iets te gaan doen. Niet ingrijpen en toch alles laten gebeuren wat moet gebeuren.
Mensen die rouwen, leven, zoals Fred dat nu doet, doen dat volgens De Wet van Fred en stralen daarmee een surplus van energie uit. Alsof de voortdurende feedback loop tussen handelen en voelen een vliegwiel op gang brengt dat energie op kan slaan en af kan geven al naar gelang de situatie.
Je gunt niemand de pijn van verlies ook al kan het je louteren. Misschien kan je het ook zonder.
Dus leef! Wees wakker! Let op! Wachten!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten